tirsdag 8. mars 2016

Feministisk havregrøt

Gustav synes jeg har tjukk mage. Ikke tjukk på kroppen, bare på magen. Han tror jeg har spist for mye havregrøt. Jeg har ikke spist mye havregrøt, men jeg har spist mye annet.

Min første gratulasjon på kvinnedagen ble stilt som et spørsmål. Hvorfor feirer du kvinnedagen når du ikke feirer valentinesday og morsdag. Spørsmålet bekreftet seg selv. Spørsmålet er grunnen til at jeg feirer kvinnedagen.

For heldigvis er jeg en kvinne med muligheter. En kvinne med valg. Valget mellom havregrøt og melkesjokolade. Jeg kan velge om jeg vil føle meg tjukk på magen eller la være. Jeg kan velge om utsagnet skal påvirke meg, eller ikke.

Jeg er en kvinne som kan velge om jeg vil ha i pose, sekk eller begge deler.

Jeg kan velge om jeg skal gifte meg, eller la være. Jeg kan også velge en kvinne, ikke en mann. Jeg kan velge å få barn (ikke nå lengre, konsekvensen av å bli gravid i tenårene er tydeligvis et livstidsprosjekt), eller jeg kan la være. Jeg kan gå med de klærne jeg vil, fra Burkaen jeg kjøpte på ferie i Libya til "pornodotten" som var ekstra populær på 90 tallet.

Jeg kan tjene mer eller mindre enn en mann og jeg velge å være hjemmeværende husmor eller aktiv med det arbeidet jeg ønsker. Jeg kan bake cupcakes eller la vaskehjelpen brette klærne mine. Jeg kan også ha en vaskehjelp som både lager cupcakes og bretter klær, eller jeg kan gjøre begge deler selv.

Jeg kan bo alene, eller sammen med noen. Jeg kan bo litt alene og litt sammen med noen, eller mange. Jeg kan gjøre det jeg vil.

Jeg kan samle på Jesusfigurer og ha fødselsbilde på veggen i stua. Jeg kan ha tre gjøkur innstilt på tre ulike tider slik at gjenklangen av KOKO høres mest mulig gjennom hele døgnet. Jeg kan ha koranen, bibelen, Gitaen og Buddha i samme rom. De er alle like viktige.

Kvinnedagen handler om å frihet. Frihet er min favoritt verdi. Gratulerer med dagen alle kvinner og menn.