fredag 26. mai 2017

Tving dere til å ha sex igjen!

Jeg leser med stor nysgjerrighet innlegget om hva samlivsterapeuter forteller til par som holder på å gå fra hverandre publisert i aftenposten 26.03.17. Det er mye jeg støtter, men en oppfordring skaper reaksjoner.

«Tving dere til å ha sex igjen». 


"Berør og si hyggelige ting til hverandre. Kom i gang med kos og sex igjen, selv om det føles unaturlig. Tving dere til å gjøre det i starten, så vil det føles mer naturlig igjen etter en stund».


Som menneske, kvinne, og sexolog må jeg si meg uenig i dette rådet. Det er noe fundamentalt galt hvis man må tvinge seg selv til å ha sex med sin partner igjen. Det å gjennomføre kos og sex som føles unaturlig med tvang i starten er aldri et råd jeg ville gitt til ett annet menneske verken i en privat eller profesjonell kontekst. 


Lysten på et annet menneske vil som alt annet her i livet variere. Dersom man tvinger seg selv til å ha sex med sin partner uten at man ønsker det risikerer man å gjøre stor skade på egen integritet både fysisk og emosjonelt. Å tvinge seg selv til seksuelle handlinger man ikke har lytst til er en krenkelse både den fysiske kroppen og psykiske helsen bør være foruten


Manglende lyst er den mest utbredte kvinnelige seksuelle problem. Og det er ikke slik at lysten kommer tilbake med tvang. Tvang kan være nødvendig i enkelte tilfeller eller for spesielt interesserte, men de fleste mennesker trives best med at lysten er en naturlig del av vår egen flytsone. Sexlyst og livslyst går ofte hånd i hånd. Seksualiteten er selve livskraften. 


Det er mye vi kan fortelle til par som holder på å gå fra hverandre. Jeg ville ikke sagt noe som "tving dere til å ha sex igjen". Jeg ville sagt "du må aldri finne på å tvinge deg selv til å sex når du ikke har lyst". 


Det å tvinge seg selv til å sex uten lyst er er en lystdreper i seg selv. Har paret tenkt igjennom konsekvensene av tvangssexen? Og har paret tenkt igjennom alternative måter å tilnærme seg hverandre igjen? Hva med å ta praten rundt det åpne parforhold? Hva om partneren din er polyamorøs og det monogame forhold ikke helt er det rette på sikt? Hva om det beste vil være å ha en elsker eller elskerinne som kan tilføre parforholdet spenningen som mangler? Hva om parets lyster og tenning er så langt fra hverandre at det vil være umulig å innfri, eller hva om paret ikke ennå har funnet ut sine innerste drømmer og fantasier om hverandre. Det kan også være ulikt syn på og behov for sex hos paret hvor den ene drømmer om timelang elskov i det tantriske univers, mens det andre fantaserer om partneren fastlenket til sengen iført bunnykostyme


Lang historie kort, aldri tving deg til å gjøre noe du ikke har lyst til. Og noen parforhold er bare ikke meant to be. Gjør det slutt, vær venner og gå videre. Selv om gresset ikke alltid er grønnere på andre siden, er det fremdeles mye fisk i havet. Og hvis du er en av dem som ikke liker fisk, og har glemt å vanne ditt eget gress, kan du alltids bygge en terrasse. 
http://www.aftenposten.no/familieogoppvekst/Dette-forteller-samlivsterapeuter-til-par-som-holder-pa-a-ga-fra-hverandre-10096b.html